• Industriële elektronica. Van kleine tot grote series.

Ga voor een perfect PCB-design en maak met deze 3 stappen een vliegende start

Ga voor een perfect PCB-design en maak met deze 3 stappen een vliegende start

Het is een veelvoorkomende situatie: u bent een hardware-ontwikkelaar en er liggen deadlines voor uw volgende product. Een slecht prototype PCB zal het project wekenlang vertragen. Dit risico wil je daarom verkleinen. De eerste keer dat de printplaat correct, snel en probleemloos in elkaar wordt gezet staat voorop. Om potentiële problemen te minimaliseren, hebben we enkele tips samengesteld. Zo helpen we bij het voorbereiden van uw volgende prototype voor productie, en helpen we u snel en makkelijk richting het perfecte PCB-design!

 


 

1. Controleer footprinten en pakketten

Om de eerste fabricageproblemen te voorkomen is het aan te raden ervoor te zorgen dat de footprint overeenkomt met de behuizing van het onderdeel. De ouderwetse manier waarbij uw PCB op papier afgedrukt wordt op een schaal van 1:1, om vervolgens de onderdelen te overlappen, gaat tegenwoordig eigenlijk te ver. Vooral indien u in ogenschouw neemt hoe klein sommige componenten zijn geworden, om nog maar niet te spreken over de kleine contactpunten onder BGA’s.

 

2. Controleer of de afmetingen van de footprint overeenkomen met de eenheden van uw ontwerp

Als u EDA-tool projectie- en maatlijnen kunt tekenen, is het misschien de moeite waard om uw footprint te meten op een manier die overeenkomt met de mechanische tekening in het gegevensblad van de componenten. Controleer de meeteenheden van het gegevensblad en uw footprint.

Dit is ook een goed moment om de toewijzing tussen uw schematische symbool en de footprint van componenten te controleren. Pinouts van spanningsregelaars, discrete MOSFET en transistors worden vaak en gemakkelijk omgedraaid.

Bij componenten met polariteit moet de footprint worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de polariteitsmarkeringen duidelijk zijn aangegeven. Dit omvat IC-pin één-markeringen, diode-kathodemarkeringen en gepolariseerde condensatormarkeringen.

Lees ook: Het aanleveren van een PCB-design: wat is een Gerber-bestand?

 

3. Kies voor een ruime selectie van geteste onderdelen voor vervangingen

Een veelvoorkomende vertraging in de productie doet zich voor wanneer belangrijke onderdelen niet beschikbaar zijn en er geen vervangingen vooraf zijn getest en goedgekeurd. Als een onderdeel levensvatbare vervangingen heeft, maar zich op een kritiek pad van uw schema of product bevindt, raden we ten zeerste aan prototypes te bouwen en met elke vervanging te testen voordat u naar productie gaat. Dit verkleint het risico bij het mogelijk kiezen van een vervangend onderdeel in de toekomst.

Als u unieke onderdelen heeft die geen directe vervangers hebben (denk aan microcontrollers en gespecialiseerde sensoren bijvoorbeeld), controleer dan de levensduur van het onderdeel vanaf de fabricage van het onderdeel. Fabrikanten zullen componenten die zullen worden stopgezet markeren als “niet aanbevolen voor nieuwe ontwerpen”.

Doorgaans garanderen fabrikanten een vaste levensduur voor het vervaardigen van het onderdeel en zullen ze gebruikers van het onderdeel op de hoogte stellen wanneer het einde van de levensduur (EoL – End of Life) in zicht is. Zorg ervoor dat het onderdeel dat u nodig heeft beschikbaar blijft tot het einde van de productie levensduur van uw product om dure herontwerpen van producten op de lange termijn te voorkomen.

Heeft u hulp nodig bij het realiseren van het perfecte PCB-design? Of met de productie van uw PCBA of de doorontwikkeling hiervan? Neem dan contact met ons op

Kosten besparen op je PCB-productie?
Download ons ebook met tips en tricks!

Ontdek de signalen dat jouw PCB-design te hoge productiekosten met zich meebrengt in ons eBook.


Expice B.O.M. template downloaden

Vul de lijst in en stuur deze naar ons op. Dan laten we je zo snel mogelijk weten wanneer we kunnen starten.

Template - Bill of Materials

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een terugbelverzoek aan

Een van onze experts belt je op werkdagen binnen 24 uur terug!