• Industriële elektronica. Van kleine tot grote series.

Van decoupling capacitors tot radio modules: deze punten maken PCB-design makkelijker

Van decoupling capacitors tot radio modules: deze punten maken PCB-design makkelijker

In de blog ‘Ga voor een perfect PCB-design en maak met deze 3 stappen een vliegende start’ leerde u waar u op moet letten bij het ontwerpen van een nieuw PCB-design. Daar stopt het echter niet, ook de volgende punten helpen bij het voorkomen van productieverlies. Ga voor het perfecte pcb-design met onze tips en leer alles wat je moet weten om zo efficiënt mogelijk van jouw design een werkend product te maken.

 


 

1. Gebruik al gecertificeerde radio modules voor het perfecte PCB-design

Als uw product Bluetooth of WiFi gebruikt, probeer dan een vooraf gecertificeerde radio module te gebruiken. Deze modules zijn vooraf ontworpen en verpakte systemen die gegarandeerd correct functioneren met een bijbehorend FCC-identificatienummer. Het gebruik van een vooraf gecertificeerde radio module verhoogt de kans op een goed werkend draadloos systeem en verkleint ook de kans dat de FCC- en CE-conformiteit tests voor radio-emissie niet slagen.

 

2. Overweeg de indeling van uw draadloze antenne

De PCB-indeling van eventuele antennes is van cruciaal belang. Voor de meeste onderdelen voor draadloze connectiviteit (een zendontvanger) is er een aanbevolen lay-out in het gegevensblad van de fabrikant. Het volgen van de aanbevolen lay-out is waarschijnlijk uw snelste weg naar succes.

Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten bij het maken van de PCB-layout. Pas ten eerste de impedantie aan tussen de zendontvanger en de antenne. Ten tweede zou het gegevensblad voor de zendontvanger meer details moeten bevatten over het selecteren van de juiste antenne, het ontwerpen van een ’tuningfilter’ en de juiste impedantie die nodig is voor maximale prestaties.

Wij bevelen aan om pre-compliance testen op uw product uit te voeren als u uw eigen draadloze connectiviteit ontwerpt. De pre-compliance-tests zullen hopelijk eventuele voor de hand liggende problemen met uw ontwerp opsporen. Zoek naar frequentie harmonisch en binnen datgene waarnaar u streeft in de klokken, oscillatoren en het transmissiespectrum.

 

3. Vergeet de ‘decoupling capacitors’ niet

Elektrische componenten hebben stabiele spanningsbronnen nodig. Daarnaast moeten decoupling capacitors ofwel ontkoppelingscondensatoren genoemd, op uw PCB worden opgenomen in de buurt van elke afzonderlijke actieve component. Ontkoppelingscondensatoren werken het beste wanneer ze zich zo dicht mogelijk bij de stroompinnen van het onderdeel bevinden.

Voor grotere componenten, met meerdere stroompennen, hebt u mogelijk ontkoppelingscondensatoren nodig bij elke stroompen. Vermogensgevoelige onderdelen zoals sensoren, ADC’s en FPGA’s, misschien wilt u ook ontkoppelingskappen voor de grondpennen opnemen. De ontkoppelingscondensator moet in lijn zijn met de stroombron en de component, aangezien dit de prestaties van de condensator verbetert.

Kosten besparen op je PCB-productie?
Download ons ebook met tips en tricks!

Ontdek de signalen dat jouw PCB-design te hoge productiekosten met zich meebrengt in ons eBook.


Expice B.O.M. template downloaden

Vul de lijst in en stuur deze naar ons op. Dan laten we je zo snel mogelijk weten wanneer we kunnen starten.

Template - Bill of Materials

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een terugbelverzoek aan

Een van onze experts belt je op werkdagen binnen 24 uur terug!