• Industriële elektronica. Van kleine tot grote series.

5 design tips die de productiekosten van een PCB beïnvloeden

5 design tips die de productiekosten van een PCB beïnvloeden

Tijdens het ontwerpen van de PCB is het van belang alvast rekening te houden met de productiekosten van de PCB. Door deze vijf tips te volgen kunt u de kosten zo veel mogelijk reduceren omdat problemen efficiënt voorkomen worden.


PCB design tip 1: Houd digitale en luidruchtige sporen uit de buurt van analoge sporen

Parallelle sporen of geleiders vormen een condensator. Door sporen dicht bij elkaar te plaatsen, worden de signalen op de sporen capacitief gekoppeld, vooral als de signalen hoogfrequent zijn. Houd sporen met hoge frequenties en luidruchtige sporen uit de buurt van sporen waar u geen ruis op wilt hebben.

Lees ook: Deze 4 punten worden vaak verwaarloosd bij het ontwerpen van een PCB: hoe u dit kunt voorkomen

PCB design tip 2: Aarde is geen aarde

Aarde is geen ideale geleider. Zorg ervoor dat lawaaierige terreinen weg zijn van signalen die stil moeten zijn. Maak grondsporen die groot genoeg zijn om de stromen die zullen stromen te dragen. Het plaatsen van een massaplaat direct onder signaalsporen verlaagt de impedantie van de sporen, wat ideaal is.

PCB design tip 3: Via grootte en nummer

Via’s hebben inductie en weerstand. Als u een trace van de ene kant van de printplaat naar de andere leidt en een lage inductantie of weerstand nodig heeft, gebruik dan meerdere via’s. Grote via’s hebben een lagere weerstand. Dit is vooral handig bij het aarden van filtercondensatoren en hoogspanningsknooppunten. Gebruik een rekenmachine voor via-formaat zoals deze. 

PCB design tip 4: PCB gebruiken als koellichaam

Plaats extra koper rond de component voor opbouwmontage om extra oppervlakte te creëren om de warmte efficiënter af te voeren. Sommige componentengegevensbladen (met name vermogensdiodes en vermogens-MOSFET’s of spanningsregelaars) bevatten richtlijnen voor het gebruik van PCB-oppervlak als koellichamen.

PCB design tip 5: Thermische Vias

Via’s kunnen worden gebruikt om warmte van de ene kant van een printplaat naar de andere te verplaatsen. Dit is vooral handig wanneer een printplaat is gemonteerd op een koellichaam op een chassis dat de warmte verder kan afvoeren. Grote via’s dragen warmte efficiënter over dan kleine via’s. Veel via’s dragen warmte efficiënter over dan één via en verlagen de bedrijfstemperatuur van componenten. Lagere bedrijfstemperaturen dragen bij aan een hogere betrouwbaarheid.

Heeft u hulp nodig bij het realiseren van het perfecte PCB-design? Wilt u daarbij ook rekening houden met de productiekosten van de PCB> Of met de productie van je PCBA of de doorontwikkeling hiervan? Neem dan contact met ons op! Wilt u meer leren over PCBA-productie? Download dan vooral eens onze gratis brochure, en volg ons ook op sociale media om op de hoogte te blijven over alle updates. 


 

 

Expice B.O.M. template downloaden

Vul de lijst in en stuur deze naar ons op. Dan laten we je zo snel mogelijk weten wanneer we kunnen starten.

Template - Bill of Materials

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een terugbelverzoek aan

Een van onze experts belt je op werkdagen binnen 24 uur terug!