• Industriële elektronica. Van kleine tot grote series.

Deze factoren bepalen de kwaliteit van een (elektronisch) prototype

Deze factoren bepalen de kwaliteit van een (elektronisch) prototype

De allerbelangrijkste voorwaarde voor een prototype van hoge kwaliteit is testen. Langdurig en grondig testen zorgt ervoor dat je kinderziektes uitfiltert. Hierdoor ken je het product van binnen en buiten en kun je verbeteringen meenemen naar een volgende versie.

Een prototype van hoge kwaliteit zorgt voor minder problemen na lancering en dus voor minder onderhouds- en servicekosten.

Factoren die invloed hebben op de kwaliteit

 1. Componentenkeuze.
  Is er ruimte voor beter aangeschreven componenten of moet alles binnen een bepaald budget worden gemaakt? Dat laatste gaat ten koste van de kwaliteit.

  Als je kwaliteit verkiest boven kosten, mag je ervan uitgaan dat de producent van jouw prototype altijd kiest voor de meest kwalitatieve componenten. Dit zorgt voor minder problemen na lancering en dus voor minder onderhouds- en servicekosten.
 2. Productopbouw.
  De architectuur van jouw prototype is essentieel voor de kwaliteit van het eindproduct. Het is belangrijk dat je in het begin de juiste keuzes maakt, zodat het eindproduct een lange levensduur heeft.
 3. Testen, testen, testen.
  Testen van jouw prototype geeft inzicht in de betrouwbaarheid van het product. Zo zie je al voor ingebruikname van het eindproduct in welke condities hij wel en niet overeind blijft.

Uitvoeren van verschillende testen

Behalve dat jouw protoype een visuele inspectie ondergaat (A.O.I. / X-ray), kun je een prototype ook functioneel testen. Dat gebeurt op klantspecificatie door middel van door de klant geleverde testapparatuur en testinstructies. Indien nodig kan jouw producent zelf testapparatuur vervaardigen.

Bovendien bestaat de mogelijkheid om de apparatuur een burn-in test te laten ondergaan. Dit betekent het langdurig en grondig testen van jouw prototype om kinderziektes op te sporen en op te lossen.

Andere mogelijk testen:

 • X-ray (röntgen)
 • Klimaattesten
 • Overspanning
 • Elektrische tests
 • Tests op door de klant aangegeven specificaties.

Daarnaast maakt Expice de software in een statemachine. Dit zorgt ervoor dat het robuust wordt. Verder houden we er vanaf het eerste prototype rekening mee dat hardware aan de EMC en ESD keuring voldoen.

Hoe bepaal je welke partij bij jou past?

Het is belangrijk dat jouw ontwikkelaar samen met jou een goede omschrijving opstelt van het beoogde eindproduct. Met name in termen van functionaliteit en toepassingsomgeving.

Hoe uitgebreider je dit initieel uitdenkt, hoe meer inzicht je krijgt in de (on)mogelijkheden van het eindproduct. Dat scheelt tegenvallers later in het proces en zorgt ervoor dat een ontwerp ook echt produceerbaar is.

Tijdens het ontwerpproces is afstemming en overleg met de productie-engineer enorm belangrijk. Dit zorgt voor een goed, efficiënt en betrouwbaar eindproduct van hoge kwaliteit. En een product dat makkelijk kan worden gereproduceerd.

Jouw prototype laten ontwikkelen door Expice?

Bij Expice krijg je altijd een werkend prototype in handen. Wij hechten veel waarde aan heldere communicatie en goede afspraken. Je zult bij ons niet snel ‘nee’ horen. We denken altijd met je mee voor de beste oplossing!

Meer weten over wat Expice voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of dien een terugbelverzoek in.

Expice B.O.M. template downloaden

Vul de lijst in en stuur deze naar ons op. Dan laten we je zo snel mogelijk weten wanneer we kunnen starten.

Template - Bill of Materials

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een terugbelverzoek aan

Een van onze experts belt je op werkdagen binnen 24 uur terug!