• Industriële elektronica. Van kleine tot grote series.

4 signalen dat een verouderd PCB design te hoge kosten oplevert

4 signalen dat een verouderd PCB design te hoge kosten oplevert

Als je een goedwerkende PCBA, en daarbij een goedwerkend product hebt, vraag je je misschien af waarom je zou kiezen voor een redesign. Een redesign van je huidige PCBA brengt immers risico’s met zich mee! Identificeer met de volgende signalen tijdig de risico’s die je loopt met een verouderd PCB design.

Risico’s van een verouderd PCB Design

Wanneer je blijft werken met een verouderd PCB design kies je onbewust voor enkele risico’s. Denk aan de beschikbaarheid van de componenten of mogelijke vertragingen in het productieproces. Indien je tegen dergelijke problemen aanloopt kan dit leiden tot oplopende inkoopkosten en risico’s voor het eindproduct.  

Voorkom vertraging en signaleer op tijd of jouw PCB design toe is aan een redesign. Lees daarnaast ook onze tips over hoe je met een foolproof PCBA design productievertragingen kunt voorkomen.

Wat zijn de signalen van een verouderd PCB design?

1. Beschikbaarheid van componenten.

Dat jouw PCBA goed werkt betekent niet dat jouw PCB design nog altijd up-to-date is. Op het moment dat componenten een steeds grotere schaarste laten zien en daarmee de beschikbaarheid verslechterd, kan het tijd worden om de inzet van componenten volledig te herzien. Zijn alle (kritische) componenten makkelijk verkrijgbaar? Zijn er geschikte alternatieven? Of ligt bij de producenten van dergelijke componenten al bij nieuwe versies die niet passen in jouw design?

Vraag jezelf af of kan een kleine wijziging kan voorkomen dat jouw productie volledig afhankelijk is van enkele moeilijk verkrijgbare componenten. 

2. Conventionele vs SMD componenten

Bevat jouw PCB design een hoog percentage Through-hole (conventionele) componenten? Dan zou een redesign en fikse kostenbesparing kunnen opleveren. 

Through-hole componenten worden handmatig op de print gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat ze stevig op de print zitten. Het gebruiken van through-hole componenten is prima. Maar deze componenten zijn lastiger in productie en veelal moeilijker verkrijgbaar.

SMD componenten worden machinegestuurd op de print gemonteerd. SMD componenten zijn vaak kleiner en worden sneller geplaatst, daarom bespaar je flink op handwerk. SMD componenten zijn doorgaans beter leverbaar en daarom betrouwbaarder in gebruik. 

Als het aandeel through-hole componenten hoog is, loont het om te kijken welke veilig vervangen kunnen worden door SMD componenten. Dit resulteert absoluut in een redesign die de beschikbaarheid van componenten en prijs ten goede komen.

 3. Houd een oog op de ontwerpdatum

Dit lijkt een open deur. Maar als een print 5 jaar niet is herzien, is het zeer aannemelijk dat er nieuwe technieken of componenten zijn die het ontwerp verbeteren. 

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat circuits op een PCB – die uit vele componenten bestaat – kan worden vangen door 1 module. Kijk dus om de 5 jaar kritisch naar het ontwerp voor verbeteringen.

4. Let op prijsstijgingen

De prijs van een PCBA heeft in grote mate te maken met de eerder genoemde punten. Slechte beschikbaarheid maken de componenten vaak duurder. Conventioneel verwerken van componenten is vaak duurder door het aantal processtappen en mensenwerk(uren).
En verouderde ontwerpen maken onvoldoende gebruik van de nieuwste technieken. 

Als jouw PCBA gewoonweg bijzonder prijzig is kan het lonen om een redesign te overwegen. Laat het ontwerp eens door een externe engineer bekijken. Of laat de beschikbaarheid van componenten eens door een andere inkoper checken. Een nieuwe kijk of hetzelfde ontwerp kan veel nieuwe inzichten opleveren. 

Wil jij deze tips in je inbox ontvangen? Download dan ons whitepaper: 4 signalen dat een verouderd PCB design te hoge kosten oplevert

Benieuwd wat Expice voor jou kan betekenen? Expice kijkt graag met je mee voor onnodige risico’s en verbeterkansen. 

Heb jij hulp nodig bij de productie van je PCBA of doorontwikkeling? Neem dan contact met ons op!

Pascal Immink
Accountmanager

Expice B.O.M. template downloaden

Vul de lijst in en stuur deze naar ons op. Dan laten we je zo snel mogelijk weten wanneer we kunnen starten.

Template - Bill of Materials

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een terugbelverzoek aan

Een van onze experts belt je op werkdagen binnen 24 uur terug!